NK Little League

Wat is Little League?

Little League Baseball en Softball (officieel Little League International) is een non-profit organisatie in South Williamsport, Pennsylvania, Verenigde Staten, die lokale jeugd honkbal- en softbalcompetities organiseert in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Er zijn verschillende soorten leagues (leeftijden) in honkbal en softbal voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar.  

In Nederland doen wij het net iets anders dan in Amerika. Wij organiseren naast onze reguliere competitie voor verenigingsteams een regionaal trainingsprogramma waarvoor je je individueel kunt inschrijven. Deze spelers trainen een aantal keer samen en de beste spelers worden geselecteerd voor het regionale team in de diverse leeftijdscategorieën. We doen de voorbereidingen en trainingen met de selectie en spelen het Nederlands Kampioenschap met deze regionale teams. Win je met je team het NK dan mag je naar het EK Little League. De kosten hiervan komen voor rekening van de deelnemers. Wordt je team Europees kampioen, dan mag je meedoen aan de World Series Little League Baseball en Softball in Amerika! Daarvoor worden alle kosten betaald door Little League Internationaal.

Voor wie is Little League?

Uiteraard voor spelers, coaches en scheidsrechters. Maar je kunt ook op een andere manier 'meedoen' aan het NK.

Spelers
Little League is voor iedereen! Dat betekent dat alle jeugdspelers van 10 tot en met 16 jaar mogen meedoen aan het leukste jeugdtoernooi van het jaar! Ongeacht je ervaring of niveau. Iedereen mag meedingen naar een plekje in het het regioteam. De beste spelers worden uiteindelijk geselecteerd voor het team wat het NK gaat spelen. 

Je doet mee in de regio (league) waar je woont of op school zit. Daar zijn geen uitzonderingen op te maken en wordt goed gecontroleerd. 

Er zijn 4 leeftijdscategorieën. 

Little League (Littles) 10 t/m 12 jaar
Intermediate League
(alleen bij honkbal)
11 t/m 13 jaar
Junior League 12 t/m 14 jaar
Senior League 13 t/m 16 jaar

Little League houdt hele specifieke data aan met betrekking tot leeftijden en waar je woont of op school zit.
Via de age calculator kun je kijken in welke leeftijdscategorie je valt en in welke league je mag spelen.

Begeleiding van de teams

De teams hebben uiteraard ook begeleiding nodig. Daarom heeft elk team 1 of 2 coaches en een teammanager. De coaches zorgen voor de technische begeleiding tijdens de wedstrijden en trainingen. Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is in de NK teams, maken zij samen een selectie van alle spelers die zich hebben ingeschreven voor het programma.

Regio coördinatoren

In Nederland strijden de regio's om het Nederlands Kampioenschap Little League. Er zijn 10 officiële regio's (leagues). Het kan voorkomen dat er regio's worden samengevoegd of opgesplitst. Dit kan gebeuren, omdat er bijvoorbeeld te weinig spelers per league zijn.  Wil je weten voor welke regio je uit mag komen kijk dan op deze pagina.

In elke regio is een regiocoördinator actief. Deze organiseert de trainingen, regelt de coaching, communiceert direct met de Little League organisatie en nog veel meer. Zij zijn een onmisbare schakel! Wil je weten wie bij jou de coördinator is, kijk dan op deze pagina's. 

Honkbal
SoftbalVrijwilligers en scheidsrechters

Van ballen naar de velden brengen tot helpen achter bar. Het NK kan niet zonder vrijwilligers. Dus wil je je inzetten tijdens het NK laat het ons weten. 
Wedstrijden kunnen niet gespeeld worden zonder scheidsrechters. Ben je scheidsrechter (bondscheids of clubscheids) meldt je dan ook aan!  Doe dat via littleleague@knbsb.nl

Hoe kan ik me inschrijven als speler?

Via deze site kun je je inschrijven voor het programma in jouw regio. 
Er zijn minimaal 3 trainingen in de regio. Deelname kost circa €50,- pp. Het staat de regio vrij dit bedrag te verhogen indien er meer trainingen aangeboden worden. Het inschrijfgeld betaal je aan de regio coördinator bij de eerste training. Inschrijven is mogelijk van 1 november 2019 tot 1 maart 2020. 


Ik ben ingeschreven als speler en dan?

De inschrijving start al in november! De inschrijving sluit op 1 maart. De regio coördinator neemt contact met je op en zal je uitnodigen voor de trainingen. Sommige regio's zijn al in de winter gestart en andere wachten tot ze weer lekker het veld op kunnen. O ja en Amsterdam.... die gebruiken gewoon het Museumplein als trainingsveld. 

Na de 3 trainingen gaan de coaches overleggen wie er mee kan doen met het NK en maken zij de selecties. Want zoals eerder vermeld, zijn er maar beperkt aantal plaatsten in een team.  

Elke regio bepaalt dus zelf hoe ze zich voorbereiden en wat de selectie criteria voor de teams zijn. 

Een team dat deelneemt aan het NK Little League bestaat uit:

Softbal aantal spelers manager coaches (maximaal)
Little League 12-15 1 2
Junior League 12-15 1 2
Senior League 12-16 1 2
Honkbal aantal spelers manager coaches (maximaal)
Little League 12-15 1 2
Intermediates 12-15 1 2
Junior League 12-15 1 2
Senior League 12-16 1 2

Het NK Little League!

Ben je geselecteerd? Gefeliciteerd!
Dan kun je je opmaken voor een lang pinksterweekend honkballen of softballen. Je speelt je eigen wedstrijden, moedigt je regio aan en geniet van het spel van alle andere teams en regio's. 

Het NK wordt georganiseerd door de KNBSB. De editie 2020 vindt plaats tijdens het Pinksterweekend (30 - 31 mei en 1 juni) op de velden van Almere ’90 (Almere) en Zuidvogels (Huizen). In april/ mei maken we de poule-indelingen bekend. Dit doen we via een facebook livestream zodat iedereen mee kan kijken. De poule-indeling is dan meteen te zien op deze website. We streven ernaar dat elk team zoveel mogelijk wedstrijden kan spelen. Het aantal wedstrijden hangt af van hoeveel teams zich hebben ingeschreven. 

Een paar feitjes op een rij.

  • Tijdens het NK worden er een kleine 100 wedstrijden gespeeld. 
  • Er doen jaarlijks ongeveer 650 spelers mee in ruim 40 teams 
  • Alle coaches moeten elke 2 jaar een aparte Little League Coachdag volgen.
  • Het toernooi weekend ziet ongeveer zo uit:
    Zaterdag en zondag zijn de reguliere speelronden en kwartfinales (soms op zondag al een halve finale). Maandag halve finales en de finales.
  • Naast de wedstrijden is er ook van alles te doen. We hebben elk jaar weer leuke side events!
  • Tijdens het weekend wordt de website 150.000 keer bekeken. 
Facebook

Weer

Almere

Gedeeltelijk bewolkt

Gedeeltelijk bewolkt

22 MPH SW
76% humidity

8°C

vr

8°C
2°C

za

11°C
8°C

zo

7°C
-1°C

ma

12°C
3°C